Uw betrouwbare partner in vloeren, Gordijnen en trap bekleding in regio Rotterdam
010 420 63 63

Winkelwagen / offerte

010 420 63 63

Houten vloer leggen

Tips om pvc vloer te leggen:

Goederencontrole: De vloerdelen worden kant-en-klaar geleverd. Controleer bij ontvangst altijd of U het juiste aantal en de juiste kleur hebt ontvangen. Zichtbare gebreken na de installatie kunnen niet gereclameerd worden. Daarom moet elke plank voor en tijdens het plaatsen gecontroleerd worden. Open de pakketten en controleer de vloerdelen op beschadigingen voordat ze worden geplaatst. Als een vloerdeel defect is, plaats hem dan niet maar bewaar hem voor eventueel later gebruik, bijvoorbeeld voor de laatste rij. Houd rekening met 2-4% verspilling.

Acclimatisen vloerdelen: Voordat een houten vloer wordt gelegd moet het lamelparket 48 uur in de betreffende ruimte acclimatiseren, bij een temperatuur tussen 18 en 22° C en een relatieve luchtvochtigheid van circa 55%. Laat de vloerdelen hiervoor in hun dampdoorlatende verpakking en leg ze plat op de grond. Na het acclimatiseren kunnen de vloerdelen uitgepakt en verwerkt worden.

Plaatsing en ondergrond: De lamelparketdelen kunnen gemonteerd worden als een zogenaamde ‘zwevende vloer’, zonder aan de ondervloer te worden bevestigd. De ondergrond of basis moet droog, egaal en vast zijn, zoals beton, spaanplaten of kunststofvloeren. Het lamelparket is niet geschikt als zelfdragende vloer. Ook mag het niet geïnstalleerd worden in vochtige of natte ruimtes, zoals badkamers enz. Zorg ervoor dat de ondervloer voldoende droog is voordat u aan de slag gaat. We raden sterk aan om een professionele meting te laten doen. Om het gewenste restvochtpercentage te bereiken moet de ruimte zo nodig vooraf worden verwarmd en geventileerd.

Ondervloer: Op alle minerale ondervloeren, zoals beton, moet een dampdichte folie en isolerende onderlaag worden aangebracht, met een dikte van 0,2 mm. Deze moet een overlapping hebben van 20 cm en de naden moeten bij elkaar gehouden worden met plastic tape. Plaats op de dampdichte folie een ondervloer van softboard panelen of schuim om het loopgeluid te reduceren en de vloer te egaliseren. Wij adviseren (afhankelijk van de situatie) ondervloeren als Timbermate Excel, Heatfoil of Soundkiller.

Luchtvochtigheid: De relatieve vochtigheid van de ruimte tijdens en na het leggen moet ± 55% (+/- 5%) zijn en de temperatuur tussen de 18 en 22°C. Gaten of andere vervormingen van het parket veroorzaakt door te droge of natte klimatologische omstandigheden zijn geen reden voor een claim. Een houten vloer is gevoelig voor vocht. Zorg daarom voor voldoende ruimte tussen de vloer en de muren, zodat de vloer kan werken. In een woonkamer van gemiddelde grootte is een uitzettingsvoeg van 10 mm voldoende. Ga in grotere ruimtes uit van 1,5 mm voor elke meter vloerbreedte, gemeten over de planken (een 8 m brede vloer, 8 x 1,5 mm = 12 mm). Houd dezelfde ruimte vrij rond overige obstakels, zoals leidingen, drempels etc. Neem voor nog grotere ruimtes (> 8 x 12 m) contact op met een professionele installateur.

Dilatatie: Tussen iedere ruimte dient dilatatie te worden aangebracht, daar de vochtigheid en temperatuur per ruimte kan verschillen. Dit geldt voor lengtes die groter zijn dan 12 meter en breedtes die groter zijn dan 8 meter. Hoe groter de oppervlakte, hoe groter de uitzettingsvoeg ook dient te zijn, daar het uitzetten/krimpen lineair is.

Leginstructie van lamelparket: Voor het leggen van de pvc vloeren kunt u de volgende stappen volgen.

  • Gebruik het juiste aantal afstandsblokjes om voldoende ruimte tussen de vloer en de muur te behouden. De vloerdelen moeten bij voorkeur in de richting van binnenkomend licht worden gelegd. In kleine, smalle ruimtes (bijvoorbeeld gangen), bevelen we aan om de lengte van de ruimte te volgen.
  • Begin vanaf een rechte muur met de tong van de eerste plank naar de muur in de rechterhoek van de kamer gericht. Controleer met touw of de rij recht is. Als de muur niet recht is, volgt u met de eerste rij planken de vorm van de muur en zaagt u de planken overeenkomstig. Bevestig de eerste plank met behulp van afstandsblokjes. De tweede plank van de eerste rij moet zonder opening worden uitgelijnd aan de korte kant van de eerste plank en licht naar beneden geslagen met een rubberen hamer, om het sluitsysteem aan de korte zijde in te schakelen. Een strakke verbinding is een indicatie dat de planken goed zijn vergrendeld. Zorg ervoor dat er geen open voegen zichtbaar zijn en dat de randen niet beschadigd zijn.
  • Vervolg deze werkwijze voor alle planken op de eerste rij. Nadat deze eerste rij is geplaatst kunt u met het restant paneel beginnen aan rij 2. Houd er echter rekening mee dat de kopse naden van de eerstvolgende rij planken altijd minimaal 50 cm ten opzichte van de vorige rij uit elkaar moeten liggen.
  • Wanneer de vloer geïnstalleerd wordt als een zwevende vloer op basis van vloerverwarming met warm water (volg de speciale voorschriften voor parket op dergelijke systemen) of in gebieden waar veel gelopen wordt, adviseren we aanvullende lijm te gebruiken. Breng op de korte zijden en ca. 30 cm van de lange zijde een zeer dunne ononderbroken lijn lijm aan op de bovenkant van de tong. Gebruik hiervoor een fles PVAc houtlijm met een spitsvormige applicator. Verwijder overtollige lijm direct met een vochtige, schone doek. De parketvloer is goedgekeurd voor een maximale oppervlaktetemperatuur van 27°C, maar gelet op de fysiologische aspecten wordt een oppervlaktetemperatuur van 25°C aanbevolen.
  • Breng de laatste plank voorzichtig aan met behulp van breekijzer, indien nodig. Gebruik voldoende afstandsblokjes om de opening te behouden
  • Verwijder tot slot alle afstandsblokjes en bevestig de plinten aan de wand. Gebruik een afdekstrip voor het verbinden van de vloer en andere materialen of drempels. Om het af te maken kunt u voor eventuele gaten een opvulling gebruiken die overeenkomt met de kleur van uw parket.

Lamelparket leggen

Vakkundig lamelparket laten leggen? Vraag een vrijblijvende offerte aan.